Thursday, January 29, 2009

mari bergambar dgn artis af... ahakss...

Kembali ke ofis setelah bercuti 5 hari…. Sonok betul cuti lelama… tp masuk ofis rasa cam maleh sgt nak keje… tp apa boleh buat.. company nie bukan aku yg punya…. Ahmad albab yg punya…. Hahahahaha……. Cam gini ler merapu bila start keje semula setelah cuti lebey-lebey kan…. Apalah makdara ngarut nie eekk…. Byk nak ceta tp ceta pendek dulu lah yer… ceta panjang kemudian.. heheh…

Ahad lepas ari tu… makdara sekeluarga gi Giant Kinrara selain dari nak beli macam2 barang kitorg nak gi lunch kat sana… tgh asyik menikmati makan dgr riuh rendah sorakan kat tingkat atas… apa bendalah bising2 tu yer.. lantak ler… teruskan makan sampai licin barulah kitorg bangun dan nak naik atas utk shopping lak… lalu kat situ tgk ramai nyer org berkumpul dan ada stage lak tu…. Kitorg pun sesama nyibukkan diri… laaa.. rupanya ada mini show anjuran radio muzikfm rupanya… adalah macam2 acara dan antara artis yg makdara nampak ada farahwahida, ct saerah, adam af, nubhan n stacy…. Anak sulung mak dara yg mmg minat abis dekat nubhan apalagi… cuba sedaya upaya meloloskan diri utk dekat dgn tempat artis2 tu lepak tunggu turn nak nyanyi(blkg stage daa)…. At last selepas cuba sedaya upaya(mana taknya guard situ kerek).. tercapai jua hasrat anak makdara nak bergambar dgn nubhan n stacy….. seronok la tu…. Tp makdara pun tumpang happy gak sebenornya…. Hahahaha…(malu la pulak nak ngaku kan…) tp nubhan mmg best ler.. peramah n tak sombong langsung…. Masa dari jauh lagi mak dara saja2 senyum kat dia.. dia balas la pulak… aisyeehhh…. Pastu makdara lambai lak dia masa dia tgh duduk depan makdara… terus dia balas lambaian mak dara…. Heheheh… (alllooo… makdara ooii… toksah dok menggeletis nooo.. cermin diri sikit…hahahha)..

Oklah… sekian laporan utk hari nie… tgk jer la gambor anak mak dara nie yer w/pun tak clear sgt sbb guna hp daa....… gambar adam,farahwahida n ct saerah tak tempek sbb tak clear sgt.. lagipun gambor candid jer.. tak best la….


jelingan manja dari nubhan.... cayalah....



alamak... terlebey sudah.....

Weekend Ala Chinese Lunch

Alooha....rerakan sekalian....arini makdara tak busy dah sbb makdara sg besi dah masuk koje...heeee.....releks skit. Nih...makdara nak cite skit pasal last week yg kite cuti panjang tuh...sebenarnyer amatlah pack nyer sbb sedara mara dr sg siput bertanggak umah makdara sbb diorg nak mengantar tunang sepupu makdara kat JB...tu yg penoh umah tuh. Makdara masak bfast nasik goreng sampai 4 pot.....licin...pas tu abah beli roti canai sampai 20 keping lg...licin...punyer lah ramai umat kat umah tuh.... Diorg balik ari selasa....baru aman damai....
Tu yg tetibe dtg idea makdara nak masak sesuatu....teng tereeeengg....menu nyer.... Mee Wantan. Makdara suke makanan chinese style nih, tu yg dpt resepi dr cari.com trus try tuh. Meh tengok bawah nih....seeedap hingga menjilat jari kata papa. Next week , makdara nak masak Sizling Yee Mee plak ek...layaaaannnn.......


Recipe : Wantan Mee
Mee wantan 1 peket
Ayam 2 ketul (dada) - disiat2
baby sawi
bawang putih 1 ulas - dikisar
bawang merah 1 biji (besar) - dikisar
stok/kiub ayam 1 mangkuk
minyak bijan 1/2 sudu
oyster sos 1/2 sudu
kicap 3 sudu
lada sulah 1 sudu
gula 1 sudu
Cara-cara nyer.....
mee dicelur sekejap ( jgn lama sgt).
ayam direbus
sawi direbus bersama sedikit minyak
tumis bahan penumis hingga kuning
masukkan stok ayam, minyak bijan, oyster, kicap, gula dan lada sulah
tuang mee dlm mangkuk, letak sawi dan ayam di keliling
tuang sos tadi pada mee.......siap.....

Wednesday, January 28, 2009

RAWATAN BEKAM @ TTDI


Pusat Rawatan AKUBEKAM..cawangan TTDI..


A - ALLAH
K - Kata
U - UMMAH yg
B - Berbekam
E - Eratkan
K - Kesihatan
A - Anatomi &
M -Mental

BEKAM ni tujuan utk mengeluarkan segala toksik dlm badan yg terkumpul dlm badan kita…mungkin kita rasa kita sihat sbb takde ada2 apa penyakit tp tanpa sedar atau tidak sebenarnya ada toksik2 yg wujud dlm organ2 badan kita ni….bila kita dh buat bekam ni la baru kita tau di mana terdapatnya toksik2 yg idup dlm bdn kita ni… Nak tau lebih lanjut tentang rawatan, cawangan atau sebagainya ni sila masuk http://akubekam-my.com/


Makdara nak kongsi pengalaman makdara menjalani rawatan Bekam..Sabtu lepas makdara & hubby sepakat nak buat rawatan Bekam…idea tu muncul bila kwn hubby citer dia gi buat rawatan Bekam..sbb siku2 nya sakit..jd memandangkan makdara pon adakala rasa tegang2 di tengkuk dan bahu..hubby makdara pon suggest buat rawatan tu….sebenarnya makdara rasa takut nak buat rawatan tu..tp demi kesihatan makdara relakan diri ni..heheee..apa yg makdara tau cara rawatan tu dibuat menggunakan jarum dan dicucuk2kan ke badan kita..tp skang zaman dh moden, jarum masih digunakan tp dgn cara yg moden dan kurang rasa sakit..actually rasa sakit cucukan jarum terpulang pada individu yg merasa kesakitannya…tp klu dh dlm mind kita set rasa sakit, sakit la rasanya kan..pada makdara seperti digigit semut dan macam dicubit2 sket….dlm setiap satu bekam, antara 30-40 cucukan jarum dibuat..bnyk kan? cam seram je dengarnya kan..tp kita tak sedar pon....tp klu bekam nya kecik sikit je la cucukan nya..bergantung pada saiz bekam tu...
Sblm proses rawatan bekam dijalakan, makdara kene buat pemeriksaan oleh pemeriksa kat situ….mulanya dorang akan cek kuku dan mata..dr situlah mereka akan tahu di mana wujudnya toksik dlm bdn ki ni..pastu baru dia akan tanya sakit2 yg berkaitan dgn toksik2 yg ada kat bdn kita..cam makdara antara tmpt2 dlm anggota bdn makdara ni wujudnya toksik2 di bahagian bahu… jantung, hati, paru2 (sikit2) dan pinggang (lebih kepada angin)..1 jam gak makdara buat bekam tu..selesai rawatan makdara diberikan ubat utk relief pain..minyak utk disapu pd bahagian bekam yg lebam tu..lepas buat tu makdara rasa sket di awang2an dan ngantuk..lapar pon ada sket.. segala toksik dlm badan dh kuar tu yg rasa camtu..hasilnya rasa tegang2 di tengkuk dan bahu hilang dan badan pon rasa ringan..tp makdara mintak maaf la sbb tak dpt nak amik gmbr masa buat rawatan tu sbb segan la kan…. :)

ubat2an nya..

Monday, January 26, 2009

Impiana Hotel KLCC @ 31 Dec 2008 - Part 3

Perjalanan makdara & family tak abis abis di aquaria saja...lepas puas berjalan kat Aquaria makdara & family menuju ke Impiana Hotel KLCC...tak jauh pon dr Aquaria tu....actually hubby makdara dpt voucher free nginap 1 mlm kat hotel tu..so, hubby makdara booked awal2 utk dptkan tarikh 31 Dec utk bwk anak2 makdara tu tgk bunga api sempena mlm tahun baru..alhamdulillah, rezki anak2 termakbul jugak niat hubby makdara tu..maklumlah bila nak masuk tahun baru selalunya hotel2 penuh..kebanyakannya tourist yg slalu booked hotel utk meraikan tahun baru kat kuala lumpur ni....
So, dlm kol 4 ptg hubby makdara gi check in...apalagi makdara & family segera lah menuju ke bilik yg telah disediakan...dpt je masuk bilik, anak2 makdara sonok sungguh...berlari2 dlm bilik tu..yg adik dh start merangkak mmg tak duk diam..panjat sana sini...
Mlm pon tiba..makdara & hubby menghitung waktu nak tunggu detik jam 12 mlm....maklum ler nak bwk anak2 makdara tu tgk bunga api...tetiba lebih kurang kol 10.30, yg kakak dh landing...zzzzz.....tak lama tu adiknye pulak...zzzzzzzzzz...aisehhh...budak2 ni...yg kakak tu kira batt dh betol2 low tu..klu siang dia tido makdara pasti dia dpt berjaga smpi lewat mlm...tp nak buat camne kan, takde rezki mungkin next time ada rezki lg makdara & hubby bwk lg ler tgk bunga api lg....so, smpi waktu yg dinanti2 berdentam dentum le bunyi percikan bunga api dr arah menara KLCC...tp anak2 makdara tu elok tido diulit intan..cam takde apa2 yg berlaku...ishh2..mmg penat sungguh tu...dr bilik makdara tak nampak..cuma dpt dgr bunyinya...dpt dgr bunyi pon jadi ler...kuat betol gegaran letupan bunga api tu..cam takut pon ada... :) tp dr bilik makdara nampak jugak sikit2 percikan bunga api mungkin dr Dataran Merdeka atau KL Tower..jadikan la kan..tp tak dpt la makdara nak snap2 lgpon jauh sgt..klu ada SLR mungkin dpt tu..so, layan la gmbr2 makdara & family dlm bilik ni yea....apapon makdara & family mmg enjoy dgn penginapan yg singkat ni..& sgt2 puas hati dgn kebersihan dan bilik nya yg cantik..







eh..eh..ada model kecik atas katil ni ler.... :)

nampak ke tu...??






sukanya kakak dpt kene incang... :)


eh2...kakak pon teringin nak merangkak cam adiknya..dulu2 tak puas merangkak ke... :)

hehehee....nak berkungfu ke cik kak...


Sunday, January 25, 2009

AQUARIA KLCC @ 31 Dec 08 - Part 2

Ingat lg entry makdara last month nak hapdate video makdara n family gi Aquaria KLCC haritu..baru skng makdara berkesempatan utk download beberapa video clip ni..sila ON speaker anda... :)

layannn...


video

2 penyelam prof start bg mkn ikan2 dlm giant aquarium tu..



video

nyum..nyum...nyummm...


video

dlm video ni terdapat ikan giant kerapu beratnya 100kg..nama glamernya 'Bob'...& lagi 1 ikan pari gergasi tu glamernya 'Kudsia..eheheee...ikan pon ada nama Kudsia.... :)

Friday, January 23, 2009

Putrajaya

Di awal setiap tahun makdara memang bz dengan kerja-kerja di office. Bz utk melayan kehadiran tetamu yg bergelar auditor & bz utk menyiapkan laporan tahunan…Dalam bz2 tu, makdara ambil gak cuti pada 19 Januari yang lalu sebab makdara kena habiskan cuti tahunan makdara.

Seawal 9.30 pagi makdara dah kuar umah pada 19 Januari tu..Tempat yg dituju adalah JPJ Bandar Sri Permaisuri. Motif?? Nak perbaharui lesen memandu – makdara & hubby. Pukul 11 pagi, baru siap urusan di JPJ. Seterusnya kami menuju ke Putrajaya. Sampai di Putrajaya lebih kurang kul 12 tghari..perut pun dah mula berkeroncong..so, kami makan di secret recipe kat tepi tasik putrajaya. Menu hubby – set lunch : nasi + ayam bbq + ice lemon tea, menu makdara & aqid : fish & chips + green apple kasturi + chocolate indulgence cake. Tapi minta maaf pada semualah ya sebab makdara memang takder snap gambar2 menu nie sebab makdara dah sibuk nak melayan si aqid nak makan..


Masa kami menunggu hidangan kami siap, hubby makdara menghilangkan diri sekejap..Ingat pergi ke mana? Rupa2nya dia pergi beli tiket utk menaiki cruise tasik putrajaya. Harga tiket utk org dewasa adalah RM30 & utk kanak2 berumur 2 tahun ke atas adalah RM20. Tapi disebabkan umur aqid belum sampai 2 tahun, maka aqid masuk free jerlah…



Selesai mengisi perut lebih kurang kul 1 petang..kul 1.30 petang, kami naik cruise…& pusing tasik selama lebih kurang ½ jam…ada lebih kurang 10 orang yg menaiki cruise pada masa itu…kesemuanya pelancong asing kecuali kami bertiga jer orang tempatan…yalah siapa ler yg nak naik cruise time2 office hour tu kan….Pada pandangan makdara, biasa jer sebenarnya naik cruise tu…tapi mungkin ianya suatu pengalaman yg menarik buat aqid. Biasalah…dalam usia2 aqid tu memang banyak benda baru yg dia nak explore….Apa2pun…sekurang2nya cuti makdara pada hari tu terisi gaklah dgn xtvt berfaedah..kalau tak, asyik melepek depan tv jer…hik..hik..hik….












Makdara rase hari nie semua orang berkerja dgn mood gembira sebab nak cuti panjang. Ke mana kengkwn di musim2 cuti nie..Makdara lak hanya di rumah menanti kedatangan adik makdara..Dah lama tak jumpa dia..rindu rasanya...boleh ler berborak panjang ngan dia nanti..
Untuk kengkawan yg nak pulang ke kampung atau pergi bercuti ke mana-mana destinasi percutian, berhati-hati di jalan raya & jangan lupa memakai tali pinggang keselamatan depan & belakang..kalau tak pakai kan, kena lak menderma kepada pihak JPJ/Polis.. :)
Untuk kengkawan yg berbangsa cina, makdara ucapkan
"HAPPY NEW YEAR & GONG XI FA CAI"
Sebenarnya hari nie makdara cuti 1/2 hari sebab nak menghabiskan cuti tahunan makdara. So, makdara kena siapkan kerja2 office sebelum lunch hour...okaylah kengkawan, kita jumpa di lain kali ya...babay..

Wednesday, January 14, 2009

AQUARIA KLCC @ 31 Dec 2008 - Part 1

Rasa nya lama sungguh makdara tak hapdate citer2 terkini kat dlm blog ni kan...so, kat sni makdara nak hapdate citer makdara sefamily gi Aquaria KLCC pd 31hb December 2008 yg lepas..makdara n hubby amik cuti utk bawak anak2 makdara tgk ikan2 hidupan laut yg ada kat situ..makdara pon tak pernah lg jejakkan kaki ke sana...rasa ecxited jugaklah nak gi sana..esp si kakak..dr dlm kete asyik tanya nak gi mana...heheee
Kol 10.00 pg makdara n family berangkat ke aquria klcc..smpi sana jumpa kwn hubby makdara utk amik tiket...kwn hubby makdara tu keje kat sna...so dptlah staff price.. dan dia salah sorang penyelam profesional yg bertanggungjawap bg mkn2 ikan dlm aquarium yg gadang tu...tp masa makdara dtg situ shift dia dia bg mkn ikan dh lepas..bunyi nye cam senang je kan pekerjaannya tu ekk..just bg ikan mkn..ngapp2 ngapp...tp risiko amatlah berbahaya...insurans nyawa nya tinggi wooo..

Ok la, kita stop citer pasal penyelam tu dulu ye...kat dlm aquaria tu dh berikan warning tak blh amik gmbr mnggunakan flash esp kt tmpt2 yg gelap & kurang cahaya..takut ikan tu terkejut kot...so, hubby makdara pon terpaksa amik video..tp bila smpi kat tmpt yg terang sket hubby makdara snap la gmbr lak...fyi, ada jugak spesis haiwan lain kat situ cam ular, spider, biawak & mcm2 lagi la...tp anak makdara yg si kakak, bila makdara dekatkan dia kat aquarium yg kecik2 kat situ takut la plak...sblm tu punye la excited..tp anak makdara yg kecik tu tido daaa...lena lak tu..takpe, jgn nangis udah..masak dibuatnya nti..kang tensen lak pengunjung2 lain yg dtg kat situ..tambah lak cuti sekolah mmg ramai org yg dtg haritu..

Dan kebetulan pada pukul 12, ada pertunjukan bagi ikan mkn oleh penyelam2 kat situ..jd, makdara sefamily tak lepas kan peluang utk nyaksikannya....ramai dh org ngadap giant aquarium utk tgk pertunjukan tu..live tu..masa kat sini anak makdara mmg takut taknak tgk tp makdara cepat bg kata2 semangat lama2 dia pon ok..tp anak makdara yg kecik still tido dgn lenanya dlm keadaan org yg ramai tu..hihiiii..ye la ikan2 kat dlm tu gadang2 esp. ikan pari & ikan giant kerapu..beratnya 100 kg!..tp mmg bnyk spesis ikan2 yg tak pernah kita jumpa..pelik2 rupanya dan cantik2..turtle pon ada......ikan jerung pon ada tau jgn main2...teruja makdara tgk cara2 penyelam2 profesional tu bg ikan mkn...siap boleh dia main2 ngn ikan tu masa bg mkn..ishh, seriau makdara tgk..tp, dh mmg hari2 dia adap ikan tu, ikan tu pon dah kenal bau badan penyelam2 prof kat situ..kiranya dh cm teman tp mesra..hehee....sempat la hubby makdara rakamkan detik2 tu...abis je dorang bg ikan mkn, sesi bergambr dgn penyelam tu lak..wlupon keje dorang dok dlm tu, tp glamer uu..ramai nak bergambr dgn dorang ni..makdara & hubby smpat bergambar tp anak makdara yg si kakak taknak..yg adik tido lak...so,korang layan la dulu gambar ni ye...video makdara hapdate lain entry kay...tungguuu..

nampak tak penyelam profesional tu tgh bg mkn ikan....ngap2 ngap..

ni la dia giant kerapu yg beratnya cecah 100kg...besar kan..
tu dia penyelam profesional kat blakang makdara n hubby..taraaa..
Pastu kitorg masuk lak aquarium yg dlm terowong tu...masa nak masuk sini anak makdara yg kecik dh bangun....suka sgt dia tgk ikan2 dlm aquarium tu..tp, si kakak tetiba mood kurang baik mungkin sbb ngantok sebok nak tolak stroller...sabar je la kan..dlm terowong tu ada 2 tmpt yg bole kita lalu..satu escalator yg rata tu, satu lagi biasa esp mudah utk pengunjung yg bwk stroller cam makdara ni...sungguh flexible gitu kan..


Lasty, tgk ikan2 hidupan laut yg kecik cam dlm citer finding nemo tu...sempat gak bergambar lg....layannn..

cantik kan jkaler ikan2 ni..


tgk tu si kakak, dia pon nak berdukung..masa tu makdara tgh control tu..berat woo..heheee

klu tak silap nama nya belly seahorse

Tuesday, January 13, 2009

Moment With Ilhan Afiq

Hari ni mak dara nak citer pasal anak bujang mak dara yang umurnya 5 tahun pada tahun 2009. Mak dara nak citer pengalaman mak dara hantar anak ke sekolah. Sebelum ni mak dara hantar afiq ke rumah baby sitter since die 2 bulan lagi…dari saiz tapak kaki sungguh comel sampai dah boleh sepak bola la sekarang..begitu lamanya baby sitter aka Nenek Rahmah jaga afiq…now it’s the time to send him to school… mak dara dan hasben dengan sokongan mak ayah mak dara decide hantar ilhan afiq di Tadika Pasti As-syakirin…have a look gamba afiq dengan baju sekolahnya..

Nampak sungguh happy..almaklumlah baju ni di pakai soon after hubby registerkan die di tadika Pasti somewhere in December, 2008. Sekarang mak dara what happened to him pada January 6, 2009.

Cikgu-cikgi kat Pasti tu mintak tuliskan nama, umur dan plat nombor kereta yang akan ambil student nanti. Mak dara this is the good practice sebab sekarang ni banyak sgt budak2 hilang. Nombor plat Dato J pun ada sekali tu….

Let the picture tell the story…

Ni senyuman pagi sebelum bertolak ke sekolah…

“Cepat ayah…afiq nak ke sekolah nie…”

Menuju ke kereta…

Hubby pimpin afiq nak ke sekolah..
Mase mak dara snap gamba ni deep inside my heart sungguh nervous,..this is the first time hantar anak ke sekolah jadi mak dara mmg nak rakam every single moment. And mak dara pun tak leh nak baca afiq ni akan nangis or tak bila dah kat sekolah nanti..

Sampai je di sekolah, mak dara pass afiq ke cikgunya..kat tadika tu macam2 ragam budak ada..yang nangis ada…yang belagak macho ada..yang bawak mainan ultrman pun ada…mak dara tgk afiq macam half2…nak nangis pun ada..nak tahan nangis pun iyer..tapi dalam 30minit lepas tu hubby cuit mak dara ajak keluar dari tadika olok2…mase tu afiq uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…nangis….hehehehehe…pujuk pujuk tak jalan…cakap elok2 pun tak jalan..end up I let hubby handle the situation..

Man to man talk…hehehehe
Entah apa yang di cakapkan oleh hubby tapi we all tinggalkan jugak dekat cikgunya…petang tu kitorg ambik die, banjir lagi….tapi ibu mak dara kata standard la bebudak….lama2 dia ok la tu…And up until today masa nak hantar pagi2 mmg afiq akan nangis tapi sekejap je…for me, its okay sebab budak2 benda baru so takleh kita nak terus suruh dia berani kat sekolah…takpelah afiq, pelan2 ok….

Terlanjur cite dalam blog ni mak dara nak share la jugak also about ilhan afiq…last weekend hubby and afiq main bola kat padang..Me?? Just sitting on the bench watching the two boys playing football.










Watching at those pictures make me realize how fast he has grown up……